Η ομάδα αυτή αποτελεί την “Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες” ή πιο σύντομα “Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων” και έχει επωμισθεί τον ιδιαίτερα σοβαρό ρόλο της γνωμοδότησης προς την κυβέρνηση ώστε να αποφασίσει τα μέτρα που λαμβάνει.
Παρόλ’ αυτά, η κατάσταση λόγω της έξαρσης της επιδημίας, δίνει την εντύπωση ότι η λειτουργία της επιτροπής στη σχέση της με την Κυβέρνηση έχει πλέον πολιτικοποιηθεί. Μάλιστα, δεν είναι τυχαία η αναφορά ανθρώπου που γνωρίζει καλά τα τεκταινόμενα της Επιτροπής ότι “μερικές φορές αισθανόμαστε σαν να ‘χει χαθεί η μπάλα”, όπως αναφέρει σε εκτενές ρεπορτάζ του το news247 υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μια έκφραση που έχει να κάνει με πολλές παραμέτρους.
Κυρίαρχη φυσιογνωμία και επικεφαλής στην εν λόγω επιτροπή θεωρείται ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας ο οποίος αποτελεί και τον επιστήμονα που έχει τακτική και άμεση επαφή με τον Πρωθυπουργό Κυριακο Μητσοτάκη. Βέβαια Τσιόδρας από την αρχής της λειτουργίας της επιτροπής αλλά και καθ᾽ όλο το διάστημα της εκδήλωσης του πρώτου κύματος, είχε κάνει σαφές πως οι τοποθετήσεις του αποτελούσαν μια συνολική τοποθέτηση των όσων διαμείβονταν στις συζητήσεις της επιτροπής.
Σταδιακά δε, αποσύρθηκε από το προσκήνιο, στη λογική ότι δεν θα έπρεπε να φαίνεται ως “μονοπρόσωπη” η επιτροπή και φυσικά να θεωρούνται τα λεγόμενα του μόνο δικές του προσεγγίσεις. Πλέον η χώρα μετρά πάνω από 100 νεκρούς κάθε μέρα, το εθνικό σύστημα υγείας πιέζεται πολύ και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση πετάει το μπαλάκι στην συγκεκριμένη επιτροπή τις αποφάσεις για την σταδιακή άρση του lockdown. Από αυτήν την Επιτροπή περιμένει άλλωστε η κυβέρνηση να ανάψει το πράσινο φως στην επανέναρξη της Volley League και την έναρξη της Super League 2.
Οπως γράφτηκε την Κυριακή, στην συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων το απόγευμα της Δευτέρας αναμένεται να παραστούν ο πρόεδρος της Super League 2 Λεωνίδας Λεουτσάκος μαζί με τον πρόεδρο της SL1 Λεωνίδα Μπουτσικάρη και εκπρόσωπο της ΕΠΟ, ώστε να προσπαθήσουν να πείσουν τα μέλη της να ανάψουν το πράσινο φως για να ξεκινήσουν αρχικά οι ομάδικές προπονήσεις και εν τέλει η αγωνιστική δραστηριότητα, με τήρηση όλων των πρωτοκόλλων. Σε αυτήν την συνεδρίαση παρέπεμψε και ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης όταν ρωτήθηκε σχετικά, υποστηρίζοντας ότι δεν θα παρακάμψει τους ειδικούς.
Ποιοι όμως είναι οι ειδικοί; Η Επιτροπη Εμπειρογνωμόνων λοιπόν αρχικά αριθμούσε 26 μέλη τα οποία σταδιακά αυξήθηκαν στα 31, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να προστεθεί και ένα ακόμη, ειδικευμένο σε θέματα ψυχιατρικής-ψυχολογίας. Η Επιτροπή συνεδριάζει τακτικά, μέσω τηλεδιασκέψεων, ήτοι σχεδόν κάθε δεύτερη μέρα ή ακόμη και κάποιες μέρες συνεχόμενα, κατόπιν σχετική πρόσκλησης από το Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας Παναγιώτη Πρεζεράκο. Εκείνος καθορίζει την ατζέντα των θεμάτων με βάση την επικαιρότητα και φυσικά τα κελεύσματα του Πρωθυπουργού, όμως παράλληλα συζητούνται και θέματα που κάθε μέλος της επιτροπής με βάση την ειδίκευση και τον τομέα του παρουσιάζει.
Για τα περισσότερα ζητήματα γίνεται συζήτηση η οποία καταλήγει σε κάποιο κείμενο το οποίο συνήθως ανάλογα με την ειδικότητα του θέματος συντάσσει η κάθε υποεπιτροπή πχ θεραπευτικά πρωτόκολλα. Για θέμα όμως μεγάλη βαρύτητας όπως τη λειτουργία των σχολείων ή την επιβολή lockdown απαιτείται απαρτία συμμετεχόντων και φυσικά γίνεται ψηφοφορία προκειμένου να υπάρξει η σχετική εισήγηση στον Πρωθυπουργό. Κάτι τέτοιο αναμένεται να συμβεί και με την απόφαση για έναρξη στα πρωταθλήματα της Super League 2 και της Volley League, κυρίως σε σχέση με τα μηνύματα που θα εκπέμψει μια τέτοια κίνηση.
Τα μέλη της Κυβέρνησης και ειδικά ο Πρωθυπουργός, σταθερά στο δημόσιο λόγο, προτάσσουν τις οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας και δη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, ως θέσφατο προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις. Όμως, η κίνηση αυτή μεταφράζεται ως μετατόπιση ευθύνης από πολλούς. Μάλιστα η από κοινού συνέντευξη τύπου των Τσιόδρα – Μητσοτάκη, κατά την ανακοίνωση του lockdown, από πολλούς μεταφράστηκε, αν όχι σαν “μοίρασμα ευθύνης”, τότε σαν επιστημονική στήριξη των πολιτικών αποφάσεων. Ωστόσο, την ίδια ώρα βέβαια δε σημαίνει πως και η ίδια επιτροπή, όπως είναι λογικό, έχει μία και μόνο θέση.
Οπως πάντως αναφέρει το εκτενές ρεπορτάζ του Γιώργου Σακκά στο news247, πρέπει να αναφέρουμε ότι, όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, το σύνολο των μελών της Επιτροπής αναφέρουν ότι υπάρχει καλή συνεργασία και εποικοδομητικός διάλογος και παραγωγική ανταλλαγή απόψεων και πως οι εισηγήσεις προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό διέπονται από μεγάλο ποσοστό ομοφωνίας.
Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι το θέμα για το άνοιγμα των γηπέδων ήταν κάτι που προκάλεσε αμηχανία στην επιτροπή. Από τη μια υπήρχαν ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες αλλά και πολιτικές “πιέσεις” για το πως μπορεί να γίνει αυτό, από την άλλη τα αντικειμενικά στοιχεία που είχαν να κάνουν με την πορεία της επιδημίας και τις επιπλοκές λόγω συναθροίσεων που ήταν εμπόδιο σε αυτό το εγχείρημα. «Τελικά “κάτω από την πολιτική – κοινωνική πίεση, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που είπαν, ε, αϊ… στα κομμάτια ας γίνει”», αναφέρει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ.
Τα μέλη της Επιτροπής
1. Βατόπουλος Αλκιβιάδης, Καθηγητής Μικροβιολογίας, Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας ΠΑΔΑ.
2. Γαργαλιάνος Παναγιώτης, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων.
3. Γιαμαρέλλου Ελένη, Ομότιμη Καθηγήτρια Παθολογίας ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας.
4. Γώγος Χαράλαμπος, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικού Τμήματος Παν/μίου Πατρών.
5. Δαϊκος Γεώργιος Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ.
6. Εξαδάκτυλος Αθανάσιος, Πρόεδρος Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.
7. Ζαούτης Θεοκλής, Καθηγητής Παιδιατρικής & Επιδημιολογίας – University of Pennsylvania – School of Medicine.
8. Καραϊσκου Αγγελική, Νοσηλεύτρια Επιτήρησης Λοιμώξεων Γ.Ν.Ε. «ΘΡΙΑΣΙΟ».
9. Λάγιου Παγώνα, Παθολόγος, Καθηγήτρια Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Πρόσεδρη Καθηγήτρια Επιδημιολογίας Παν/μίου Harvard, ΗΠΑ.
10. Λαζανάς Μάριος, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης & Αντιμετώπισης του AIDS.
11. Λουρίδα Αθανασία, Παιδίατρος-Λοιμωξιολόγος, Δ/ντρια ΕΣΥ – Α΄ Παιδιατρική Κλινική Γ.Ν.Π. «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ».
12. Μαγιορκίνης Γκίκας, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ – Ομάδα Εργασίας με αντικείμενο την επισκόπηση των επιστημονικών δεδομένων και των εξελίξεων της επιδημίας του κορονοϊού 2019-nCoV.
13. Μεντής Ανδρέας, Διευθυντής Μικροβιολογικού Εργαστηρίου Ε.Ι. PASTEUR.
14. Παναγιωτόπουλος Παναγιώτης, Καθηγητής Δημόσιας Υγείας ΠΑΔΑ (πρώην ΕΣΔΥ.)
15. Παπαευαγγέλου Βασιλική, Καθηγήτρια Γ΄ Παιδιατρικής, Γ.Ν.Θ. «ΑΤΤΙΚΟΝ».
16. Παππά – Κονιδάρη Άννα, Καθηγήτρια ΑΠΘ, Διευθύντρια Α΄ Εργαστηρίου Μικροβιολογίας, Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Αρμποϊών & Αιμορραγικών Πυρετών.
17. Σαρόγλου Γεώργιος, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας Ανωτάτης Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ, τέως Πρόεδρος ΚΕΕΛΠΝΟ.
18. Σύψας Νικόλαος, Καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ.
19. Τολούμης Γεώργιος, Υποπτέραρχος, Διευθυντής Υγειονομικού ΓΕΕΘΑ.
20. Τσακρής Αθανάσιος, Καθηγητής Μικροβιολογίας, Διευθυντής Εργαστηρίου Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Αντιπρύτανης ΕΚΠΑ.
21. Τσιόδρας Σωτήριος, Καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ – ΓΝΑ ΑΤΤΙΚΟΝ, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος.
22. Τσολιά Μαρία, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ.
23. Χατζηγεωργίου Δημήτριος, Υποπτέραρχος, Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας.
24. Χατζηχριστοδούλου Χρήστος, Καθηγητής Υγιεινής & Επιδημιολογίας, Τμήμα ιατρικής, Παν/μιο Θεσσαλίας.
25. Κοτανίδου Αναστασία, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας.
26. Ζακυνθινός Σπυρίδων, Πρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.
27. Σύψα Βασιλική – Αναστασία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.
28. Παρασκευής Δημήτριος, Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας –Προληπτικής Ιατρικής, Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
29. Γκίκας Αχιλλέας, Καθηγητής Εσωτερικής Παθολογίας Μολυσματικών Ασθενειών, Πρόεδρος Ενδονοσοκομειακών Λοιμώξεων, Πανεπιστήμιο Κρήτης.
30. Θηραίος Ελευθέριος, Διευθυντής Κέντρου Υγείας Βάρης.
31. Μαριόλης Ανάργυρος, Διευθυντής Κέντρου Υγείας Αρεόπολης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου