Ο Ύμνος-Εμβατήριο του Άρη με τίτλο "Άρης Νικητής" γράφτηκε, μελοποιήθηκε και εκτελέστηκε το 1926.
Επειδή πολλοί ρωτάτε, πότε ακριβώς γράφτηκε (μήνα κλπ), απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα (ίσως) να μην υπάρχει, γνωρίζουμε ότι ο Ύμνος γράφτηκε το 1926 γιατί πολύ απλά γράφει το έτος πάνω στις παρτιτούρες.
Τα γεγονότα και τα στοιχεία που υπάρχουν, σύμφωνα πάντα με τα αρχεία των εφημερίδων είναι τα εξής:
ARIS Retro 1914- ΠΑΝΟΣ ΚΑΤΣΟΥΦΡΟΣ
Το 1925 και προς το τέλος του συγκεκριμένου έτους ο Άρης ίδρυσε Μουσικό Τμήμα.
Οι εφημερίδες αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Με μεγάλην χαράν πληροφορούμεθα ότι ο άριστος Σύλλογος της πόλεως μας "Άρης" ίδρυσεν μουσικόν τμήμαν. Εις το Διοικητικόν Συμβούλιον του Άρεως καθώς και εις τους ένθερμους νέους της μανδολινάτας και χορωδίας αξίζουν θερμά συγχαρητήρια».
Στις 11 Οκτωβρίου 1926 παρουσιάζεται ένα -άγνωστο- μουσικό έργο του Αιμίλιου Ριάδη (ενορχηστρωτής του Ύμνου και φίλαθλος του Άρη, εξαίρετος μουσικός της εποχής), στη Μουσική Σχολή του κ.Φλώρου με επίσημους καλεσμένους και πλήθος κόσμου.
Άγνωστο παραμένει πάντως αν τη συγκεκριμένη ημέρα ακούστηκε για πρώτη φορά (και) ο Ύμνος του Συλλόγου.
Η παραπάνω εικασία όμως έρχεται σε συνδυασμό παρακάτω και με αθλητικό γεγονός!
Λίγες μέρες αργότερα και πιο συγκεκρίμενα στις 1 Νοεμβρίου 1926, αγωνίζονται οι γυναικείες ομάδες βόλεϊ του Άρη με την Χ.Α.Ν.Θ.
Ο Άρης θα κερδίσει το παιχνίδι με 2-0 σετ αλλά μεγαλύτερη σημασία έχει ότι εκείνη την ημέρα ακούγεται και ένα εμβατήριο που πιθανότατα να είναι ο Ύμνος του Συλλόγου!
Η εφημερίδα "Μακεδονία" αναφέρει: «Μετά την λήξιν του αγώνος αι ομάδες εζητωκραύγασαν η μία υπέρ της άλλης, η δε ομάς της Χ.Ε.Ν. επιπλέον έψαλεν επί τούτο εμβατήριον υπέρ της ομάδος του Άρεως».
Ίσως, αυτή να είναι η πρώτη φορά που ακούστηκε ο Ύμνος του Άρη!
Για την ιστορία, να αναφέρω και την εξάδα του Άρη: Λουκία Βικελίδου, Κροντηρά, Ευτυχία Βικελίδου, Ζωϊδου, Κοσματοπούλου και Νακοπούλου.
Φώτο: Αγώνας βόλεϊ γυναικών μεταξύ Άρη και Ηρακλή το 1926
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου