Διαβάστε και ακούστε ΕΔΩ την σημερινή συνέντευξη που έδωσε στην Καθημερινή, ο πρώην πρόεδρος της ΕΟΠΕ Στέλιος Προσαλίκας, με θέμα την παραχώρηση του «Σπιτιού του βόλεϊ» στην Ομοσπονδία της Ξιφασκίας!
Με αφορμή το θέμα που έχει ανακύψει σχετικά με το «Σπίτι του Βόλεϊ» στην Παιανία και την παραχώρησή του στην Ομοσπονδία της Ξιφασκίας (!), θα ήθελα για την ιστορία να καταθέσω τις εμπειρίες μου τόσο ως ομοσπονδιακός προπονητής εκείνης της περιόδου όσο και ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας αργότερα.
Σε συνεννόηση με τον τότε πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Μπελιγράτη και από τη θέση μου ως ομοσπονδιακού προπονητή, αλλά κυρίως λόγω των εμπειριών που είχα αποκτήσει από τη συμμετοχή μου σε 2 προετοιμασίες της εθνικής ομάδας ανδρών των ΗΠΑ στα αντίστοιχα Ολυμπιακά κέντρα προετοιμασίας του Σαν Ντιέγκο και του Κολοράντο Σπρινγκς, επισκέφτηκα 3 φορές το αρχιτεκτονικό γραφείο της κατασκευάστριας εταιρείας για να καταθέσω την άποψή μου σχετικά με τις ειδικές απαιτήσεις που θα έπρεπε να έχει ένα κέντρο προετοιμασίας των εθνικών ομάδων αλλά και των τμημάτων υποδομής του αθλήματός μας.
Οι προτάσεις που έκανα έγιναν δεκτές στο σύνολό τους και υπήρχε τεράστια ικανοποίηση, ευγνωμοσύνη και υπερηφάνεια σε όλους μας για αυτό το όραμα των ειδικών εγκαταστάσεων που δεν είχαν τίποτα να ζηλέψουν από οποιοδήποτε κέντρο προετοιμασίας άλλης χώρας, όπως διαπιστώσαμε και από τα ταξίδια μας στο World League.
– Τελείως επιγραμματικά αυτό το μοναδικό κέντρο προετοιμασίας –αλλά και φιλικών αγώνων– είχε το καλύτερο αντικραδασμικό δάπεδο στην Ελλάδα, με ειδικά ελαστικά παρεμβύσματα, διπλά καδρόνια και δρύινο πάτωμα.
– Υψος οροφής και πλαϊνών αποστάσεων σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς.
– Δυνατότητα διαχωρισμού ηλεκτρικά με δίχτυ, σε 2 γήπεδα κανονικών διαστάσεων, πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό είναι άκρως απαραίτητο για την προετοιμασία των εθνικών ομάδων όπου οι αθλητές είναι κατ’ ελάχιστον 16 και πολύ περισσότεροι στις συγκεντρωτικές των τμημάτων υποδομής.
– Ηλεκτρονικοί πίνακες σκορ, εκτοξευτήρες για μπάλες, αποθήκες αθλητικού υλικού κ.λπ.
– Σύγχρονη αίθουσα ενδυνάμωσης πλήρως εξοπλισμένη με όργανα κ.λπ.
– Γραφείο προπονητού, γραφείο συνεργατών και ειδικός χώρος βιντεοανάλυσης.
– Αίθουσα θεωρίας πλήρως εξοπλισμένη με προβολέα υψηλής ευκρίνειας και μαγνητικό πίνακα.
– Ξενώνας 12 δίκλινων δωματίων με ατομικό λουτρό, αυτό το μίνι ξενοδοχείο ήταν απαραίτητο αφενός για ανάπαυλα μεταξύ πρωινής και απογευματινής προπόνησης και αποφυγή των μετακινήσεων μέσα στην Αθήνα όσο και για τη φιλοξενία των αθλητών και αθλητριών από την Περιφέρεια στις συγκεντρωτικές προπονήσεις του αναπτυξιακού, Χριστούγεννα, Πάσχα και καλοκαίρι. Εκτός της προσφοράς των εγκαταστάσεων στην ποιότητα της προετοιμασίας των εθνικών ομάδων υπήρχε και οικονομικό όφελος από την αποφυγή του κόστους των συνεργαζόμενων ξενοδοχείων με την Ομοσπονδία.
– Αυτονόητη είναι η ύπαρξη επαγγελματικών πλυντηρίων για τον ιματισμό, τραπεζαρίας, εξοπλισμού κουζίνας, ψυγείων παγομηχανών, τεράστιων μηχανών για την αυτόνομη ψύξη θέρμανση όλων των χώρων κ.λπ.
Σε όλα αυτά υπήρχε ένα αλλά, που ήταν η απόσταση, οι συνήθειες και η μη περάτωση του περιβάλλοντος χώρου, παρόλο που η Αττική οδός εξυπηρετούσε με την έξοδο 18 και το όλο πλάνο στηριζόταν ότι εντός εύλογου χρονικού διαστήματος θα γινόταν η σήραγγα Υμηττού που η έξοδός της θα ήταν σε πολύ κοντινή απόσταση, αν και δεν έχει γίνει ακόμα…
Δυστυχώς το έργο ολοκληρώθηκε την άνοιξη του 2004 αντί το 2002 και το χρησιμοποιήσαμε λίγο, κυρίως κατά τη διάρκεια των αγώνων, γιατί για την προετοιμασία το 2004 είχαμε στη διάθεσή μας την κεντρική αρένα του ΣΕΦ όπου ήταν η έδρα των Ο.Α.
Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες για την παραχώρηση αυτού του απολύτως εξειδικευμένου κέντρου προετοιμασίας των εθνικών ομάδων βόλεϊ στην ξιφασκία και πώς μπορεί αυτή η Ομοσπονδία να συντηρήσει το ακίνητο και εμείς δεν μπορούμε; Τι χρειάζεται αλήθεια αυτό το ύψος σάλας σε αυτό το άθλημα και όλοι αυτοί οι εξειδικευμένοι χώροι;
Για ένα όμως είμαι σίγουρος, ότι ποτέ στο μέλλον δεν θα υπάρξει κάτι ανάλογο για το άθλημα και τις εθνικές μας ομάδες. Ελπίζω να βρεθούν επιτέλους άνθρωποι με όραμα να παλέψουν να σωθεί και να ξαναχρησιμοποιηθεί αυτό το αθλητικό κέντρο με γνώμονα την καλύτερη προετοιμασία των εθνικών ομάδων, άλλωστε το βόλεϊ δεν θα είναι πάντα τόσο χαμηλά όπως σήμερα και αυτά είναι έργα μιας ζωής.
Η ευθύνη αυτών των εξελίξεων δεν βαραίνει μόνο τους διοικούντες την Ομοσπονδία, αλλά και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και δεν θα διστάσω, γνωρίζοντας τις επιθέσεις και τις ειρωνείες που θα δεχθώ από τους γνωστούς κύκλους, να στείλω επιστολή διαμαρτυρίας τόσο στο υπουργείο όσο και στον πρωθυπουργό για την παράλογη αυτή ιδέα.
*Στέλιος Προσαλίκας, πρώην ομοσπονδιακός προπονητής και πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης Ε.Ο.ΠΕ.
Home
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενδιαφέροντα θέματα
Ο Στέλιος Προσαλίκας, για την παραχώρηση του «Σπιτιού του βόλεϊ» στην Ομοσπονδία της Ξιφασκίας: "Ελπίζω να βρεθούν επιτέλους άνθρωποι με όραμα να παλέψουν να σωθεί"!
Ο Στέλιος Προσαλίκας, για την παραχώρηση του «Σπιτιού του βόλεϊ» στην Ομοσπονδία της Ξιφασκίας: "Ελπίζω να βρεθούν επιτέλους άνθρωποι με όραμα να παλέψουν να σωθεί"!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου