Διάφορα

  ΛΙΜΠΕΡΟ ΒΟΛΕΙ  LIBERO  VOLLEY

LIBERO VOLLEY🇬🇷 Ειδήσεις,Αγώνες,Αποτελέσματα,Βαθμολογίες

Post Top Ad

2023-04-17

Χρήστος Βαρατάσης: Παθητική - Ενεργητική Αποκατάσταση, μετά την Αγωνιστική Περίοδο!


Παθητική - Ενεργητική Αποκατάσταση, μετά το τέλος Αγωνιστικής  Περιόδου!

Σκοποί και Μέθοδοι     
Επιμέλεια: Χρήστος Βαρατάσης καθ Φυσικής Αγωγής και προπονητής Φυσικής κατάστασης ομαδικών αθλημάτων.

ΓΕΝΙΚΑ:  
Μετά από μια προσπάθεια  μηνών τόσο σε προπονητικό όσο και σε αγωνιστικό επίπεδο σε συνδυασμό με στρεσογόνες ψυχοπνευματικές καταστάσεις συνυπολογίζοντας και την εξέλιξη της covid 21 ,
                                                  οφείλουμε                                                                                         
όλοι και όλες να συνειδητοποιήσουμε την αξία των εννοιών παθητική και  ενεργητική αποκατάσταση     για το μυοσκελετικό σύστημα ,για τον επαναπροσδιορισμό του συναισθηματικού και ψυχολογικού μας τομέα αλλά κυρίως για την ορθότερη επανένταξη σε πιθανές προπονήσεις ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗΣ  περιόδου.

   Το χρονικό διάστημα που κατά την γνώμη μου χρειάζεται είναι 15-20 περίπου  ημέρες, μετά την λήξη των αγωνιστικών υποχρεώσεων και του πιθανώς ρεπό που θα δοθεί, (εναλλαγή μέρα παρά μέρα παθητική με ενεργητική αποκατάσταση).


ΜΕΘΟΔΟΙ & ΣΚΟΠΟΙ  ΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

•    Ισορροπημένος ύπνος 9-10 ωρών ημερησίως με το 80-90% να πραγματοποιείται κατά την διάρκεια της νύχτας.

•    Διατροφή(ιδιαίτερα υδατανθράκων) και κατανάλωση υγρών με πλήρη συστατικά βιταμινών και άλλων συνοδευτικών στοιχείων.

•    Επιθέματα ζεστά – κρύα σε καταπονημένους μύες και αρθρώσεις  με βασικό  σκοπό τους  να είναι η αποκατάσταση μικρών αιματωμάτων, (πρόκληση υπεραιμίας και μείωση της έντασης του μυϊκού σπασμού) και η πρόληψη της  εμφάνισης  τενοντίτιδας στις αρθρώσεις με  επικρατούσα μέθοδο την  εναλλαγή  ζεστών & κρύων με τελείωμα  πάντα τα κρύα επιθέματα.

•    Χειρομάλαξη αθλητικής μορφής σε προσδιορισμένες μυϊκές ομάδες.

ΜΕΘΟΔΟΙ & ΣΚΟΠΟΙ  ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ  ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Ελεύθερες αθλητικές – προπονητικές  δραστηριότητες  χαμηλής έως μέτριας  έντασης  μέχρι  το 60%   της μέγιστης καρδιακής συχνότητας και επιβάρυνσης όπως :
•    Προπόνηση  ΒΟΛΕΊ΄ ατομικής τεχνικής η ελεγχόμενης ομαδικής τακτικής.

•    Μυϊκή ενδυνάμωση (συντήρηση-μυϊκή ευεξία) με τη χρήση  γενικών ασκήσεων με λάστιχα – αλτήρες  για ιδιοδεκτικότητα και μυϊκή συναρμογή (μέθοδος ισομετρική ή ισοκινητική μυϊκή συστολή) όπως υπαγορεύεται μέσα από  συγκεκριμένο ελεύθερο ασκησιολόγιο.

•    Πρόγραμμα  προπόνησης διατατικών ασκήσεων με βασικές τεχνικές :                     α) τη μέθοδο σύσπασης-χαλάρωσης-σύσπασης  και β) τη παθητική μέθοδο – με γυμναστή ή φυσιοθεραπευτή ή συναθλήτρια/η. και πρόγραμμα με τη χρήση roller foam για την επαναφορά της ελαστικότητας και του μυϊκού τόνου.

•    Συνεχόμενο διαλειμματικό τρέξιμο ειδικής αερόβιας προσαρμογής           (π.χ 3-4 /Διαλ 1 λεπτό ανάμεσα περπάτημα  X 2 λεπτά) σε χόρτο – ηλεκ.διάδρομο – γήπεδο όχι συνολικά παραπάνω από 10-15 λεπτά).

•    Πρόγραμμα αποκατάστασης με επαναλήψεις διαδρομών κολύμβησης σε πισίνα   σε συνδυασμό με στατικές  ασκήσεις αντίστασης  μέσα στο νερό εφόσον αυτή η μέθοδος κριθεί επιβεβλημένη. 

Διάρκεια για κάθε μια(π.χ βόλεϊ η μυϊκή ενδυνάμωση) ή συνδυαστικά από τις υπολοιπες  μεθόδους ενεργ.αποκατ. περίπου 50- 60 min  με σαν σκοπό :

α) την ενεργειακή απομάκρυνση των υποπροϊόντων του μεταβολισμού με πιο κύριο το γαλακτικό οξύ και την επαναφορά σε ικανότητα των  εξoυθενομένων μυϊκών ομάδων, στη παραγωγή έργου ‘

β) την αποκατάσταση της λειτουργικότητας των αρθρώσεων και την επαναφορά στο φυσιολογικό επιτρεπτό εύρος κίνησης των.

Για την συναισθηματική και ψυχολογική ‘αποκατάσταση’ συνίσταται : μονοήμερες - διήμερες  αποδράσεις  αναψυχής από την καθημερινότητα, παρακολούθηση ψυχαγωγικών  θεαμάτων, ευχάριστες κοινωνικές συναναστροφές πέρα του αθλητικού χώρου και άλλα παρόμοιας μορφής και περιεχομένου.

Απρίλιος 2023





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads

Post Top Ad

Responsive Ads