Πασίγνωστοι παράγοντες προετοιμάζουν την διάδοχη κατάσταση, άλλοι αποχωρούν και ελάχιστοι παραμένουν στις θέσεις τους
Το «παζλ» των αθλητικών ομοσπονδιών στην Ελλάδα και των ανθρώπων που τις εκπροσωπούν παραμένει σχεδόν ίδιο εδώ και χρόνια. Όπως όλα δείχνουν, όμως, η εικόνα θα αλλάξει με τις επικείμενες εκλογές στις ομοσπονδίες και πολλά από τα «μεγάλα κομμάτια» του «παζλ» θα αντικατασταθούν.
Περίπου τρεις δεκαετίες πέρασαν, λοιπόν, με τους ίδιους ανθρώπους (σε αρκετές ομοσπονδίες, όχι σε όλες) στις ίδιες καρέκλες, χωρίς αυτό να είναι απαραιτήτως κακό ή μεμπτό. Αντιθέτως, υπάρχουν και περιπτώσεις που η πολύχρονη παρουσία των ίδιων ανθρώπων στις ίδιες θέσεις είχε και θετικές… παρενέργειες. Οι αθλητικοί παράγοντες στην Ελλάδα, άλλωστε, θυμίζουν κάτι από… τις αρχές στην αθηναϊκή δημοκρατία, που σύμφωνα με τον Αισχίνη ήταν μία συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων, για την οποία ίσχυαν κοινά γνωρίσματα. Τους τελευταίους μήνες, οι παράγοντες του αθλητισμού στην Ελλάδα έχουν μπει για τα καλά στην «μάχη» των εκλογών στις ομοσπονδίες και οι περισσότεροι από αυτούς δηλώνουν έτοιμοι για την «μητέρα των μαχών», που δεν είναι άλλη από την ημέρα των αρχαιρεσιών.
Το sports3.gr σας παρουσιάζει σήμερα τι συμβαίνει στο μεγαλύτερο κομμάτι των αθλητικών ομοσπονδιών της χώρας, ενόψει των εκλογών, οι οποίες βάσει νόμου πρέπει να έχουν γίνει μέχρι τα μέσα του προσεχούς Μαρτίου . Ποια πρόσωπα αποχωρούν και ποια… έρχονται; Πού αλλάζουν σχεδόν… τα πάντα και πού θα έχουμε μία από τα ίδια; Ας ξετυλίξουμε, λοιπόν, το «κουβάρι» των αρχαιρεσιών, αρχίζοντας από το νέο νόμο…
Τα… απαγορευτικά
Σύμφωνα με το νέο αθλητικό νόμο, υπάρχει όριο ηλικίας (70 ετών) και όριο στις θητείες. «Δεν επιτρέπεται να εκλεγεί Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου αθλητικής ομοσπονδίας, όποιος έχει συμπληρώσει τρεις (3) συνολικά πλήρεις ή μερικές θητείες στο αξίωμα αυτό. Δεν επιτρέπεται να εκλεγεί Αντιπρόεδρος, Γραμματέας ή Ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου αθλητικής ομοσπονδίας, όποιος έχει εκλεγεί σε οποιοδήποτε από τα αξιώματα αυτά δύο (2) συνεχόμενες φορές, πλήρους ή μερικής θητείας. Πρόσωπο που έχει υπηρετήσει επί δύο (2) συνεχόμενες θητείες σε οποιοδήποτε από τα αξιώματα του προηγούμενου εδαφίου, δύναται να επανεκλεγεί σε τέτοια θέση εφόσον μεσολαβήσει χρονική περίοδος δύο (2) ετών», αναφέρεται στο νόμο που κατέθεσε στην Βουλή ο Λευτέρης Αυγενάκης και ψηφίστηκε από την πλειοψηφία.
Αυτές οι διατάξεις αλλάζουν την… προσωπογραφία μεγάλων και ισχυρών ομοσπονδιών τόσο σε κύρος, όσο και σε διακρίσεις. Πολλοί υποστηρίζουν ότι αυτός ήταν και ο βασικός στόχος των πολιτικών προϊσταμένων του αθλητισμού. Η αλλαγή στα πρόσωπα, δηλαδή, και για να ακριβολογούμε ορισμένων προσώπων. Επιπλέον, θα πρέπει να σταθούμε και στο μητρώο των σωματείων, το οποίο αποτελεί την πρώτη επίσημη καταγραφή του συνόλου των αθλητικών ερασιτεχνικών σωματείων που διαθέτουν την ειδική αθλητική αναγνώριση από την ΓΓΑ.. Μέσω του μητρώου… περνούν οι εκλογές.
Οι «μεγάλες» ομοσπονδίες
Ο ΣΕΓΑΣ, ως η ομοσπονδία που «γέννησε» όλες τις άλλες, έχει περίοπτη θέση στο «παζλ» των εκλογών. Η αλήθεια είναι ότι για πρώτη φορά ύστερα από το 1997, υπάρχει οργανωμένη αντιπολίτευση με πρόσωπα σε θέσεις κλειδιά και την στήριξη του Λευτέρη Αυγενάκη, όπως υποστηρίζει ο Βασίλης Σεβαστής. Η «Αναγέννηση», που διεκδικεί την πλειοψηφία στον ΣΕΓΑΣ, έχει ως υποψήφια για την προεδρία την Αναστασία Κελεσίδου, μία μεγάλη προσωπικότητα του ελληνικού αθλητισμού. Αγαπητή στον χώρο, χωρίς εχθρούς, με γνώσεις και όραμα.
Από την άλλη πλευρά, η παράταξη του Βασίλη Σεβαστή που διοικεί τον ΣΕΓΑΣ τα τελευταία 23 χρόνια, «κατεβάζει» ως υποψήφια για την προεδρία μία άλλη μεγάλη μορφή του ελληνικού στίβου, την Σοφία Σακοράφα. Πρώην παγκόσμια ρεκορντγούμαν του ακοντισμού, πολιτικός επί σειρά ετών, ισχυρός χαρακτήρας, με γνώσεις και διοικητικές ικανότητες. Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος δεν θα είναι υποψήφιος, ενώ ο Βασίλης Σεβαστής, αν και θα ήθελε, δεν μπορεί – με το νέο νόμο – να είναι υποψήφιος. Στην περίπτωση, ωστόσο, που η παράταξή του επικρατήσει, θα έχει άλλο ρόλο στην αρχαιότερη ομοσπονδία.
Στην ΕΟΚ, την ομοσπονδία του μπάσκετ, που βρέθηκε (και αυτή) στο επίκεντρο, αποχωρεί μία μεγάλη μορφή του αθλητικού κινήματος στην Ελλάδα. Ακόμα και εκείνοι που διαφωνούν μαζί του (και δεν είναι λίγοι) αναγνωρίζουν την προσφορά του Γιώργου Βασιλακόπουλου στο άθλημα όλα αυτά τα χρόνια.
Οι διοικητικές ικανότητες είναι γνωστές, όπως γνωστή είναι και η όλη ιστορία που οδήγησε στην αποχώρηση του Ολυμπιακού από την Α1. Ο πολύπειρος παράγοντας αποχωρεί από την ΕΟΚ, αλλά για τις επερχόμενες αρχαιρεσίες δεν έχει πάρει θέση, ούτε αποφασίστηκε η ημερομηνία διεξαγωγής τους. Αυτό που διαρρέεται από το περιβάλλον του, ωστόσο, είναι ότι θα υπάρξει συνέχεια. Υπενθυμίζεται ότι τα αποτελέσματα των εκλογών στην ΕΟΚ επί των ημερών του Βασιλακόπουλου θύμιζαν… αποτελέσματα αρχαιρεσιών στην Βόρεια Κορέα. Εκλεγόταν με ποσοστό μεγαλύτερο του 90%.
Ο Παναγιώτης Φασούλας και ο Βαγγέλης Λιόλιος, ισχυρός άνδρας του Προμηθέα Πατρών, έχουν δηλώσει ότι θα διεκδικήσουν την προεδρία της ΕΟΚ.
Ο Δημήτρης Διαθεσόπουλος αποχωρεί από την προεδρία της ΚΟΕ, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα αποχωρήσει από την ομοσπονδία. Στο καταστατικό της, άλλωστε, υπάρχει και η θέση του επίτιμου προέδρου.
Το όνομα του – δικηγόρου στο επάγγελμα – Διαθεσόπουλου είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την κολύμβηση και την υδατοσφαίριση. Περισσότερα από 30 χρόνια, με ένα πολύ μικρό διάλειμμα, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, διοικεί την ΚΟΕ με ιστορικές επιτυχίες τόσο στην κολύμβηση, όσο και στο πόλο. Ο Ολυμπιονίκης Σπύρος Γιαννιώτης, όπως όλα δείχνουν, θα είναι υποψήφιος για την προεδρία της ομοσπονδίας, ενώ και ο Κυριάκος Γιαννόπουλος, παλιός πολίστας με μεγάλη ιστορία στο άθλημα, έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, παρουσιάζοντας μάλιστα και τα ονόματα του συνδυασμού του.
Η ομοσπονδία του βόλεϊ είναι από τις ελάχιστες, που δεν θα έχει αλλαγές, λόγω των εκλογών. Ο σημερινός πρόεδρος της ΕΟΠΕ Γιώργος Καραμπέτσος είναι από τους πολύ λίγους εν ενεργεία προέδρους αθλητικών ομοσπονδιών που έχει το δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές, καθώς δεν έχει κάποια δέσμευση με τα χρονικά όρια. Αντίθετα λόγω ηλιακιακών περιορισμών δεν έχουν δικαίωμα να επανεκλεγούν ο σημερινός ταμίας Τάκης Καβαλιεράκης, ο πρόεδρος της ΚΕΠ ΕΟΠΕ Χρήστος Σύλλας και το μέλος του ΔΣ Κυριάκος Παναγόπουλος.
Κάτι ανάλογο με την ομοσπονδία βόλεϊ, συμβαίνει και στην ομοσπονδία χάντμπολ. Ο πρόεδρος της ΟΧΕ Κώστας Γκαντής είναι γενικής αποδοχής και θα συνεχίσει στη θέση του και μετά τις εκλογές.
«Μικρομεσαίες» ομοσπονδίες με ιστορικές διακρίσεις
Στην ομοσπονδία γυμναστικής, η οποία έχει να επιδείξει ιστορικές επιτυχίες από την ημέρα ίδρυσής της στα τέλη της δεκαετίας του ’90 έως την εποχή μας, ο νυν πρόεδρος Σάκης Βασιλειάδης δεν έχει δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα.
Υποψήφιοι είναι: Ο διεθνής κριτής κρίκων Νίκος Προβιάς (τον στηρίζουν Μιλλούση, Χριστοδούλου, Καπνίδης κ.τλ), ο επί 13 χρόνια γενικός γραμματέας Θανάσης Σταθόπουλος, προερχόμενος από το σύλλογο του Πετρούνια, Ειρήνη Περιστερίου, ο Χρήστος Ψαθάς πρόεδρος των σωματείων Β. Ελλάδας (τον στηρίζει η Ελένη Μιχοπούλου) και η πρώην γ.γ. Αθλητισμού Κούλα Γιαννακίδου (χωρίς πολλές ελπίδες).
Στην ομοσπονδία ιστιοπλοΐας, με μετάλλια σε όλες τις σημαντικές διεθνείς διοργανώσεις, ο νυν πρόεδρος Αντώνης Δημητρακόπουλος δεν έχει δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα. Είχε πει από το 2016, ωστόσο, ότι αυτή θα ήταν η τελευταία θητεία του. Επικρατέστεροι να τον αντικαταστήσουν οι Αριστείδης Αδαμόπουλος (αντιπρόεδρος) και Ανδρονίκη Αναστασίου (γ.γ.) Ο πρόεδρος του ΙΟΠ Γιάννης Παπαδημητρίου έχει θέσει υποψηφιότητα, αλλά θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να εκλεγεί.
Στην ομοσπονδία κωπηλασίας, ο πρόεδρός της Γιάννης Καρράς, ο άνθρωπος που άλλαξε την εικόνα του αθλήματος στην χώρα μας, δεν έχει δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα και δεν θα έβαζε υποψηφιότητα.
Ο Βασίλης Λυκομήτρος παλιός πρωταθλητής, είναι υποψήφιος για πρόεδρος, ενώ έντονα ακούγεται ότι υποψήφιος θα είναι και ο δύο φορές ολυμπιονίκης Βασίλης Πολύμερος, καθώς και ο νυν γενικός γραμματέας Αντώνης Αργυρίου.
Στο παρελθόν είχε ακουστεί και το όνομα του αντιπροέδρου της ομοσπονδίας Κωνσταντίνου Δίτσιου, αλλά μάλλον είναι δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων (ιδιοκτήτης κλινικής).
Στην άρση βαρών ο o Πύρρος Δήμας ολοκληρώνει την τρίτη θητεία του. Έχει δικαίωμα και θα θέσει υποψηφιότητα για πρώτος αντιπρόεδρος ή γενικός γραμματέας. Ο κορυφαίος αρσιβαρίστας όλων των εποχών με τα τέσσερα μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ωστόσο, έχει και ισχυρούς αντιπάλους, που προέρχονται από την πάλαι ποτέ «ντριμ τιμ» του αθλήματος.
Η Ομάδα Πρωτοβουλίας για την Διάσωση της Άρσης Βαρών, στην οποία συμμετέχουν οι Χρήστος Σπύρου, Γιάννης Γέροντας, Βαλέριος Λεωνίδης, Γιώργος Τζελλίλης, Βίκτωρ Μήτρου, Λεωνίδας Σαμπάνης, θα διεκδικήσουν τη διοίκηση της ΕΟΑΒ. Η «μάχη» προβλέπεται σκληρή και αμφίρροπη.
Στην ομοσπονδία της πάλης η κατάσταση είναι μπερδεμένη. Οι εκλογές έχουν προκηρυχθεί για τις 27 Δεκεμβρίου. Η πανδημία, όμως, και κυρίως το μητρώο των σωματείων μάλλον επιβραδύνουν τις διαδικασίες.
Πρόεδρος της ομοσπονδίας είναι ο Στέργιος Λεωνάκης. Είναι 64 ετών, διετέλεσε γενικός γραμματέας μέχρι τον Ιούλιο, όταν έγιναν αρχαιρεσίες κι ανέλαβε και τη θέση του προέδρου αντί του Δημήτρη Τραμπάκουλα. Έχει δικαίωμα επανεκλογής Η κίνηση «Νέα Πάλη» με επικεφαλής τον Γιάννη Αρζουμανίδη, θα διεκδικήσει την διοίκηση της ομοσπονδίας με την πολύ μεγάλη ιστορία και τις σημαντικές διακρίσεις.
Ομοσπονδίες και παράγοντες
Ηχηρά ονόματα παραγόντων που άσκησαν διοίκηση, επί σειρά ετών, σε ομοσπονδίες με μικρότερες διακρίσεις φέρονται αποφασισμένοι να αποχωρήσουν, ανεξαρτήτως με τις διατάξεις του νόμου Αυγενάκη. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τον Ισίδωρο Κούβελο, ο οποίος αποχωρεί – όπως όλα δείχνουν – από την ομοσπονδία της ιππασίας, τον Αντώνη Νικολόπουλο, ο οποίος δεν θα είναι υποψήφιος στην ομοσπονδία κανόε καγιάκ, τον Πέτρο Συναδινό, ο οποίος δεν θα είναι υποψήφιος στην ομοσπονδία τοξοβολίας και τον Μανώλη Κατσιαδάκη, ο οποίος αποχωρεί, όπως όλα δείχνουν, από την προεδρία της ομοσπονδίας ξιφασκίας.
Δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας πινγκ πονγκ Μανώλης Κολυμπάδης, ο οποίος δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για την ίδια θέση, αλλά έχει δικαίωμα να είναι υποψήφιος για μία θέση στο ΔΣ. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λόγω της εμπειρίας του στον αθλητισμό, περιμένουμε και τις κινήσεις του προέδρου της ομοσπονδίας τένις Σπύρου Ζαννιά.
Στην ομοσπονδία καράτε ο Νεκτάριος Βιδάκης (πρόεδρος στο ΟΑΚΑ) πρόεδρος του προσωρινού ΔΣ, που ορίστηκε από το Πρωτοδικείο, έπειτα από πρόταση και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας δεν θα θέσει υποψηφιότητα, δεν έχει φιλοδοξία να ηγηθεί της ομοσπονδίας την επόμενη ημέρα, ενώ στην ποδηλασία ο πρόεδρος Μιλτιάδης Κριμίζης έχει δικαίωμα επανεκλογής, χωρίς ωστόσο να έχει ανακοινώσει τις προθέσεις του.
Η ΕΠΟ
Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία αποτελεί μία κατηγορία μόνη της, επομένως και ξεχωριστό κεφάλαιο. Το σύστημα των εκλογών της, άλλωστε, είναι διαφορετικό. Ψηφίζουν εκπρόσωποι Ενώσεων σωματείων, σε αντίθεση με τις άλλες ομοσπονδίες των αθλημάτων του προγράμματος των Ολυμπιακών Αγώνων, που ψηφίζουν οι εκπρόσωποι των σωματείων, ενταγμένων στο μητρώο της ΓΓΑ, σύμφωνα με το νέο νόμο.
Την επιμέλεια του θέματος είχε ο Θοδωρής Γεωργαντάς. Ρεπορτάζ (αλφαβητικά): Κώστας Ασημακόπουλος, Βασίλης Γεωργιώτης, Γιάννης Κορακής. Δημήτρης Ντζάνης.
Ομοσπονδίες και εκλογές: Ο αθλητικός χάρτης αλλάζει…
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου